Pistorasia

Pistorasia on jokaiselle tuttu tuote, joka useimmiten on väärässä paikassa tai liian kaukana juuri silloin kun sitä tarvitaan :)

Pistorasioita on erilaisia erilaisiin käyttökohtiin. Yleisimmin Suomalaisissa kodeissa käytetään 1990-luvulla pakolliseksi tullutta maadoitettua pistorasiaa, useimmiten upotettuna seinään. Moderneissa keittiöissä ja toimistoissa sekä muissakin tiloissa kuitenkin pistorasiasta on tullut myös eräänlainen sisustuselementti, jonka avulla pistorasiat tuodaan saumattomasti osaksi asunnon ilmettä.

Erilaiset pistorasiat

Pistorasioita tarvitaan useimmiten perus sähköpistokkeina. Kuitenkin malleja on paljon erilaisia, kuten esimerkiksi

-Wifi Pistorasiat

-Maadoitetut Pistorasiat

-Maadoittamattomat pistorasiat (ei enää sallittuja)

-USB pistorasiat

-Kauko-ohjattavat pistorasiat

-Tasoon upotettavat pistorasiat

Käydään läpi nämä kaikki hieman tarkemmin omina kappaleinaan


Wifi pistorasia

Wifi pistorasia on kodin tai toimiston wifi-verkkoon kytketty pistorasia. Voit ohjata mobiilisovelluksella pistorasiaa vaikka toiselta puolelta maapalloa. Periaatteessa voit siis käynnistää tai sammuttaa kodin sähkölaitteita etänä. Suositus kuitenkin sähkölaitteita käytettäessä on luonnollisesti se, että käyttäjä tai joku muu valvoja on aina paikalla kun sähkölaitteita käytetään tai käynnistetään.

Wifi pistorasiaa voi käyttää esimerkiksi asunnon valaistuksen säätämiseen "kauko-ohjattuna" tai vaikka sisävalojen ajastukseen jotta asunto vaikuttaisi asutulta kun olette itse reissussa.

Maadoitettu pistorasia (ja maadoittamaton)

Maadoitus tuli pakolliseksi pistorasioihin 1990 luvun alussa. Vanhemmissa asunnoissa on yleisesti vielä maadoittamattomia pistorasioita. Mikä sitten on maadoitettu pistorasia?

Maadoitettu pistorasia sisältää metalliset maadoitusliuskat, jotka ohjaavat virtapiikit nimensä mukaisesti maahan estäen tai ehkäisten sähköiskuja.

Maadoitettu pistorasia

Kuvassa näkyy maadoitusliuskat pistorasian sisäpuolella.


Maadoitettu pistorasia pinta-asennukseen

Maadoitettu pistorasia pinta-asennuksena on helppo tapa saada turvallinen virta haluttuun kohteeseen. Pinta-asennus ei vaadi aukkoa seinään eikä tasoon. 

Sähkön voi tuoda pistorasialle esimerkiksi pintaa pitkin, tai toisissa tapauksissa esimerkiksi seinän sisällä (varsinkin jos samalla tehdään muuta remonttia asunnossa).


USB Pistorasiat

USB pistorasiat sisältävät USB-liitännän. Lähes kaikki mobiililaitteet ladataan  nykyään johodolla, jonka toinen pää on USB liitäntä. Näin ollen USB pistorasia tuo kätevästi latausmahdollisuuden käytännössä kaikkiin mobiililaitteisiin.

USB pistorasioita löydät laajan valikoiman myös Pistorasiat.fi verkkokaupan USB-Pistorasiat osastosta.

USB Pistorasia


Kauko-ohjattava pistorasia

Kauko-ohjattava pistorasia on hieman samantyylinen tuote kuin wifi-pistorasiakin. Erona on kuitenkin se, että kauko-ohjattavaa pistorasiaa ohjataan erillisellä kaukosäätimellä mobiililaitteen sijaan. Käyttöalue on tällöin huomattavasti pienempi ja toisaalta sitä kautta rajatumpi. Lisäksi yksi kaukosäädin lisää täytyy pitää tallessa verrattuna wifi-ohjattuun pistorasiaan. Kauko-ohjatut pistorasiat ovatkin hieman "vanhempaa" tekniikkaa kun wifi rasiat ovat vallanneet niiden alaa.


Tasoon upotettava pistorasia

Tasoon upotettava pistorasia on nimensä mukaisesti tasoon tai kalusteeseen integroitava. Nämä mallit ovat usein tyylikkäitä ja sisustuksellisia tapoja tuoda sähköä haluttuun paikkaan. Laadukkaat Savo pistorasiat ovat hyvä ratkaisu tasoon upotettavaksi pistorasiaksi. Malleja löydät niin pyörähtäviä, luukulla suljettavia, kun tasosta nouseviakin.

Tasosta nouseva pistorasia


Pistorasian asennus

Useimmat pistorasiat.fi verkkokaupan myymistä pistorasioista on helppoja asentaa, ja asennukseen ei tarvita sähköasentajaa. Riittää kun poraat oikean kokoisen aukon tasoon ja kytket pistorasian olemassa olevaan pistorasiaan normaalilla maadoitetulla pistotulpalla.

Ns tavallisten pistorasioiden asentamiseen tarvitaan asiansa osaava sähköasentaja. Käytännössä kuitenkin nämä ovat ns peruskauraa kaikille sähköasentajille, joten ongelmia ei pitäisi tulla.

Pistorasia kytkeminen johtojen värikoodien avulla:

1.vaihe (ruskea), 

2.nolla (sininen) 

3.maadoitus (keltavihreä) 

Maadoittamattomissa pistorasioissa maadoitusjohdin ja nollajohdin kytketään samaan.