Näin valitset aktiivihiili liesituulettimen

Näin valitset aktiivihiili liesituulettimen

Liesituuletin aktiivihiilisuodattimella on käytännössä jokaiseen keittiöön asennettavissa oleva vaihtoehto. Se ei kuitenkaan ole aina optimaalinen ratkaisu.


Liesituulettimet aktiivihiilisuodattimella seinälle

Liesituulettimet aktiivihiilisuodattimella kalusteeseen

Liesituulettimet aktiivihiilisuodattimella kattoon

Liesituulettimet aktiivihiilisuodattimella tasoon


Tämä on aktiivihiili liesituuletin

Aktiivihiili liesituuletin on käytännössä omalla moottorilla oleva liesituuletin, joka ei ole kytketty puhaltamaan poistoilmaa ulos putkea pitkin, vaan palauttamaan ilma takaisin huoneistoon puhdistettuna. Tämä tapa tarjoaa tiettyjä etuja verrattuna ulos puhaltavaan tai huippuimuria ohjaavaan liesituulettimeen.

  1. Aktiivihiilellä toimivan liesituulettimen voi asentaa käytännössä mihin vain. Kun et tarvitse poistoputkia, ei tarvitse miettiä lieden asennusta putkien mukaan.
  2. Edullisuus. Putkien jääminen pois tarkoittaa myös säästöä asennuskuluissa
  3. Korvausilma. Et tarvitse korvausilmaa, sillä aktiivihiilen läpi kuljettuaan sama ilma palautuu huoneistoon, eikä tee alipainetta.
  4. Energian säästö, kun lämmintä ilmaa ei puhalleta ulos.


Aktiivihiilen huonot puolet

Vaikka aktiivihiili liesituulettimella on ehdottomat edut, on siinä muutamia perustavanlaatuisia heikkouksiakin. Onneksi näistä suurin osa on tekniikan kehityksen myötä mennyt parempaan ja parempaan suuntaan eikä entisaikojen huonoja puolia enää ole niin rajusti kuin ennen.

Huonoina puolina tosiaan ensisijaisesti on ilman puhtaus. Vaikka aktiivihiilisuodatin puhdistaa ilmaa tehokkaasti, se ei ole koskaan täysin sataprosenttinen. Ulos puhaltamalla kaikki kosteus ja ja käryt menevät varmasti ulos saakka, eikä jää asuntoon. Uusimmat Longlife aktiivihiilisuodattimet sekä esimekiksi Thermex Plasmasuodatin puhdistavat ilman jo hyvinkin puhtaaksi. Toisaalta melko kallista hankintahintaa vastaan.

Vaikka aktiivihiilimallin asentaminen ja käytöönotto on edullisempaa kuin ulos puhaltavan, on käyttökulut toisaalta korkeammat. Aktiivihiilisuodattimen vaihtoväli on keskimäärin 180 käyttötuntia, eli tunnin päivässä käytettynä noin puoli vuotta. Kun jokainen vaihto maksaa jotain 20€ ja 50€ välillä, tulee käyttökuluista aina lisää kuluja, joita ei tule ulos puhaltavilla malleilla.

Kolmas heikko puoli on ilmanvaihdon ohjausmallien korvaaminen aktiivihiilimalleiksi. Tällöin jää itse ilmanvaihdon ohjaaminen erillisen säätimen taakse, ja riski unohtaa tehostaa ilmanvaihtoa tarpeen mukaan kasvaa.

Viimeinen heikko puoli on imuteho. Mikäli verrataan suoraan putkeen ja ulos puhaltavaan omamoottoriseen malliin, tuo aktiivihiilisuodatin väistämättä lisää vastapainetta. Tämä näkyy aina myös aktiivihiililaitteen imutehossa. Riittävän usein vaihdetut suodattimet pitävät tuotteet paremmassa kunnossa pidempään.


Muista tämä liesituulettimen huollosta

Aktiivihiilisuodattimien vaihto on TÄRKEIN yksittäinen asia liesituuletimen huollossa. Toisena tuleekin perässä rasvasuodattimien pesu. Rasvasuodattimet löytyvät kaikista malleista, ja ne on pääasiassa pestävissä astianpesukoneessa(ylätasolla) ja miedolla pesuaineella. Kannattaa pestä rasvasuodattimet noin kuukauden välein, käytöstä riippuen.

Liesituuletin aktiivihiilisuodattimella kattoon tai tasoon

Tasoon tai kattoon asennettaessa täytyy muistaa aina ilman kierto ja kosteus. Kun ilma puhalletaan suljettuun tilaan, ja aktiivihiilisuodattimen kautta, tulee väistämättä ilman mukana kosteutta. Tämän kosteuden on päästävä poistumaan, jotta se ei aiheuta ongelmia katon/kalusteen rakenteissa. Pidä siis huoli että ilmalla on aina riittävän hyvät kanavat päästä takaisin huoneistoon. Lisäksi kylmät pinnat poistoputken lähellä voi alkaa "hikoilemaan" kondenssivedestä.

Muistilista aktiivihiilituulettimen valintaan

  1. Onko aktiivihiili ainoa vaihtoehto, vai olisiko jokin muu tapa pidemmän päälle parempi
  2. Onko asennustapa optimaalinen (etäisyys liedestä/ilman kierto muualla keittiössä).
  3. Pääseekö ilma poistumaan vapaasti kaapista/kalusteesta?
  4. Onko kosteudenpoisto huomioitu
  5. Jos kyseessä vuokra-asunto, kuinka menee suodattimen hankinta ja vaihto.

Lopuksi

Aktiivihiilellä toimiva liesituuletin on hyvä ratkaisu moneen keittiöön. Kannattaa kuitenkin pyrkiä asentamaan mielummin aina ulospuhaltava malli ekologisuuden ja pitkän ajan säästöjen vuoksi. Lisäksi asumismukavuuteen vaikuttaa poistoilman epäpuhtaudet. Kuitenkin esimerkiksi passiivitalossa voi aktiivihiilimallin eduksi kääntyä se, että korvausilmaa on vaikea saada tiiviissä talossa riittäviä määriä. Liesituulettimen valinnassa auttaa asiakaspalvelumme mielellään.
Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.