Liesituulettimen valinnan tärkeys Case

Liesituulettimen valinnan tärkeys Case

Liesituulettimen valinnan tärkeys.


Asiakkaan luvalla jaamme tänne pienen tarinan liesituulettimen oikean mallivalinnan tärkeydestä.


Toisinaan liesituulettimen valinta on helppoa ja suoraviivaista, mutta toisinaan tilanne saattaa olla monimutkaisempi. Monikaan meistä ei ole ilmanvaihdon erityistuntija, ja tällöin helposti liesituuletinkin nähdään vain yhtenä keittiön kodinkoneena joka voi olla minkälainen tahansa. Valitettavasti kuitenkin juuri liesituuletin on usein suuressa roolissa koko asunnon ilmanvaihdon hoidossa, kuten tässäkin tapauksessa.


Meihin otti yhteyttä rivitaloasunnossa asuva henkilö, joka oli ostanut asunnon noin viisi vuotta aiemmin.
Kyseisessä asunnossa oli äänekäs liesituuletin, jonka asiakas olisi halunnut uusia hiljaisempaan malliin. 

Kyseinen tuuletin oli toimitettu erään keittiöliikkeen valikoimasta aiemmin tehdyn keittiöremontin mukana. Tarkempaa tietoa ei ollut sillä kyseinen remontti oli tehty asunnon edellisen omistajan toimesta.


Kun aiheesta keskusteltiin ja sopivaa mallia mietittiin, tuli ilmi että asunnossa on erikoinen ongelma kylpyhuoneen ilmastoinnissa.
Kylpyhuoneesta kyllä poisto toimi, mutta seinille ja kattoon oli ilmestynyt hiljalleen rasvaa ja rasvankäryä.  Sama ongelma oli vaatehuoneessa, jonka jälkeen osasimme yhdistää ongelman liesituulettimeen liittyväksi.


Lopulta, kun saatiin isännöitsijä kiinni, selvisi että asuntoon oli asennettu omamoottorinen liesituuletin,  joka oli kytketty samaan kanavistoon asunnon ilmanvaihdon kanssa. 
Toisinsanoen, kun liesituuletin laitettiin päälle, se puhalsi ilman osittain ulos ja osittain asunnon muihin tiloihin joihin putket oli vedetty. Kyseinen liesituuletin oli melko tehokas, joten rasvainen ilma asunnon sisällä kiersi siis keittiöstä kylpyhuoneeseen josta taas keittiöön jne. Suuri osa toki myös ulos kuten pitääkin.


Asia korjaantui Savon FHV-8206-S mallisella liesituulettimella, joka ohjaa katolla olevaa huippuimuria.
Tällöin huippuimuri imee kaikista tiloista, jolloin ylipainetta joka ohjaisi käryt vääriin huoneisiin ei pääse syntymään.  Huippuimurin ohjaus laitettiin samassa yhteydessä liesituulettimeen , joten enää ei ollut tarve säätää erikseen huippuimurin ja liesituulettimen tehoa.


Monesta tilasta imevä huippuimuri on erittäin yleinen ilmanvaihtoratkaisu etenkin 1970-2000 luvuilla rakennetuissa rivitaloissa ja omakotitaloissa. On tärkeää huomata, että tällaisissa kohteissa pelkkä huippuimuria ohjaava liesikupu ei riitä vaan liesituulettimesta on löydyttävä myös tuo ilmanvaihtoa ohjaava ominaisuus (säätöventtiili ja pakkokäyttö). 
Tällä kertaa onneksi asunnossa oli kuitenkin huippuimuri jatkuvasti päällä. Mikäli huippuimuri olisi ollut kokonaan kytkettynä pois, olisi asunto ollut vailla ilmanvaihtoa ja vauriot olisivat saattaneet olla suurempiakin.

Tällaisissa tapauksissa ilmanvaihdon ongelmat saattavat pahimmillaan aiheuttaa kosteusvaurioita, jolloin vastuu jää asukkaalle kun järjestelmä ei ole ollut suunnitellun mukainen


Mikäli sinulla tai remonttia tekevällä ystävälläsi on kysyttävää sopivasta liesituulettimesta asuntoosi, Ota yhteyttä meihin tai johonkin muuhun asiansa tuntevaan tahoon.


Tuomas

Liesikupu.fi asiakaspalvelu

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.